Seikkailu lumessa – Karkalin luontopuisto

Vaikka nyt olikin vihdoin satanut vähän lunta, halusimme kuitenkin nauttia pitkästä loppiaisviikonlopusta ja suunnattiin kohti uutta tuntematonta luontokohdetta. Tällä kerralla valitsimme Karkalin luonnonpuistoa Lohjalla, tai oikeammin sanottu Karjalohjalla.

Matkamme sinne kesti valitettavasti pidempään kuin yleensä, koska ilmeisesti emme riittävän tarkastu katsoneet, mihin navigaattorimme ohjasi. Suunta oli oikea, ja luonnonpuisto lähellä, tosin kahta kilometriä avoveden yli. Lopulta onneksi löysimme perille kun seurasimme kiltisti kirjassamme ollutta ohjetta: seuraa tietä Lohjalta Sammattiin kunnes Karkaliin vievä tien kyltti ohjaa sinua vasempaan ja sitten vain seurataan tietä loppupäähän. Kuulostaa helpolta eikö niin? Pieni epäilyksen hetki seurasi seuraavan kerran kun löysimme parkkipaikan noin kaksi kilometriä ennen päämäärää. Tajusimme hetken päästä, että tämähän on Torholan luolan vierailijoilla eikä vielä päämäärämme. Sieltähän pääsisi metsän halki Suomen suurimpaan kalkkikiviluolaan (pituus n.  30m), jossa kuulemma asuu myös lepakkoja.

IMG_0768 IMG_0767

Jatkoimme siis Karkalintietä pitkin ja löysimme seuraavan paikan, joka pisti miettimään. ”Yleinen tie päättyy” luki kyltissä tiemme reunassa. Olisiko sittenkin pitännyt jättää autoa aiempaan parkkipaikkaan? Uskaltauduimme sittenkin vielä eteenpäin. Seuraavan kahden kilometrin aikana olimme useasti erittäin onnellisia, että automme oli neliveto: tie oli hyvin mäkinen ja mutkikas, tien pinta jäinen sekä lumi teki ajosta hyvin hankalan. Pääsimme onneksi silti hyvin perille, vaikka yhdessä kohdassa pitikin ajaa kaatuneen puun ali!

IMG_0771

Olimme unohtaneet täysin, että joulun alla myrsky oli riepotellut metsiä täälläpäin. Automme sopi juuri ja just puun ali ja jatkoimme matkaa suurelle Karkalin luonnonpuiston parkkipaikalle asti.

IMG_0776

Tämän jälkeen matkamme ei kyllä tullut helpommaksi, vaikka saimmekin vihdoin jatkaa omilla jaloillamme. Kaatuneet puut ja jäiset lätäköt hankaloittivat matkaa kunnes vähäksi käyvä päivänvalo.

IMG_0784

Tajusimme, että jälleen tutkimusmatka luonnonpuistoon tyssää lyhyeen talvipäivään. Tämän vuoksi kävelimme erittäin lyhyen lenkin, vaikka Karkalin luonnonpuisto tarjoaa jopa kuuden kilometrin pituisia retkejä. Matkamme silti oli mielenkiintoinen ja pitkospuut helpottivat matkaa mutaisten kohtien yli. Näimme jopa lähdettä keskellä metsää.

IMG_0787

Pian olimmekin takaisin automme luona ja olimme yhtä mieltä, että tänne pitääkin tulla takaisin joskus keväämmällä.

Lopuksi palkitsimme itseämme ja lähdimme kahville kartanoravintolaan Wanhaan Emäntään Karjalohjalla. Upea talo oli visiitin arvoinen. Hyvä kahvi ja itse tehty juustokakku mangolla olivat aika herkkua eikä kyllä todellakaan kallista. Tänne kyllä pitäisi tulla pian uudestaan, oikea salavinkkipaikka!

Lopuksi teimme vielä lyhyen pysähdyksen auringonlaskun ajaksi upeassa lumisessa Fiskarsissa, mutta sehän on oman blogikirjoituksen väärti.

Lisää kuvia Flickrissä.

Netistä löytyy Karkalista jonkin verran tietoa, mutta täältä löydät ainakin perustiedot sekä karttoja: luontoon.fi.

Mainokset

Posted on 7.1.2012, in Karkali, Lohjan seutu and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 kommenttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: