Aulanko

Pimeästä talvisäästä huolimatta puemme lämmintä päälle ja lähdimme päiväretkelle Hämeenlinnaan, tarkemmin sanottu Aulankoon, katsomaan Aulangon näköalatornia, josta näimme kuvat luontokirjassamme.

Vaikka torniin pääsee vain kesäisin, oli matkamme ehdottomasti vaivan väärti. Tulemme keväällä/kesällä ehdottomasti uudestaan katsastamaan maisemia ilman lunta (ja ehkä kokeilemaan Aulangon kylpylän tarjoiluja?). Haaveilimme jo pyöräretkistä ja valokuvauskeikoista tällä alueella.

Lunta on tullut viime viikkoina reiluusti ja sen vuoksi oltiin tälläkin kerralla hyvin onnellisia, että autossamme oli neliveto. Jotkut mäet olisivat olleet hankalia etuvetoisella autolla. Matka kuitenkin sujui helposti ja matka yksisuuntaisella ympyrätiellä näköalatornin ympäri sujui hyvin. Tiekin oli hyvin tunnistettavissa hyvien ohjeiden ja lukuisten rengasjälkien avulla. Metsä täällä oli upean näköinen, kuin talvinen taikametsä.

IMG_1040

Matkalla tornille näimme muutama mielenkiintoinen rakennus (mm. pieni paviljonki ja maisematorni), joita pitäisi ensi kerralla katsastaa vähän tarkemmin.

Näköalatornin mäen juurella pysähdyimme kunnon kokoiselle parkkipaikalle. Kartta alueesta ja kyltti kansallismaisema” näyttivät tien. Pääsimmekin hyvin mäkeä ylös vaikka se onkin aika jyrkkä. Onneksi maa ei ollut kovin jäinen ja lumi antoi hyvää pitoa.

IMG_1042

Torniin (ja kahvilaan sen vieressä) tosin pääsee vain kesäisin, mutta näköalatasanteelle toki oli vapaa pääsy. Upea näkymä avautuu sieltä ja voin vain kuvitella kuinka mukava täällä on kesäisin kun järvet kimaltelevat auringossa.

IMG_1052 IMG_1050

Kokeiltiin päästä tornin ensimmäiselle tasolle, mutta kulku oli niin hankala lumen takia, että säästettiin omaa terveyttä ja kameramme. Jäljistä päätellen kyllä muutama on jo kiipeillyt sinne viime päivien aikana.

IMG_1048 IMG_1070

Kiipeilimme kyllä vielä rappuset alas toiselle näköalatasanteelle, joka on toisen alapuolella. Siellä ihailtiin jälleen upeaa näköala ja takaseinässä olevaa freskoa; metsästysaiheista taideteosta, jonka Lennart Segerstråle taiteili vuonna 1934.

IMG_1065

Seuraavalle visiitille jäi vielä paljon katsomatta: karhuluola, näköalatasanteiden alapuolella olevaa luolaa, ja joutsenjärvi puistoineen jäivät odottamaan tulevaa kevätreissuamme.

Lisää kuvia löydät Flickristä.

Ja jos nyt haluat vielä lisätietoja, sitten suosittelen kovasti luontoon.fi-sivustoa.

Mainokset

Posted on 22.1.2012, in Aulanko, Hämeenlinnan seutu, Kansallismaisema and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommenttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: