Emäsalo herää kevääseen

Aurinkoinen suununtai aamupäivä herättä retkeilyhalua ainakin minulla 100%: sti. Ilmakin on jo lämmennyt viiteen plussa-asteeseen, joten ei kun autoon ja menoksi. Lumikengät jäävät parvekkeelle ja me uskomme siihen, että Emäsalon päädyssä olevan pikkuisen Varlaxuddenin rantapätkä (linkki karttaan) on sen verran vapaa, että siellä voi jo kulkea tavallisilla kengillä.

Varlaxudden on siis pieni virkistysalue Porvoon Emäsalon saaren toisessa päässä juuri ennen luotsiasemaa ja siten myös aidattua sotilasaluetta. Parkkipaikalla olisi periaatteessa tilaa noin 10:lle autolle, mutta jään ja lumikinosten takia autot parkeeraavat vähän väljemmin. Eipä olla edes ensimmäisiä täällä.

Hassua on kuinka hyvin runsaslumisen talven aikana ollaan päästy liikkumaan lumikenkien ansiosta mutta nyt kun kevät on melkein täällä, niin kulkeminen on melkein yhtä hankala kuin syksyllä, kun liukkaat lehdet kallioilla estävät reippaan kävelyn.  Nytkin jäätä riittää ja lumikin on sulannut ja jäätynyt sileäpintaiseksi. Tämän lisäksi ei koskaan tiedä, milloin lumi antaa periksi jalan alla ja sitä löytää itsensä polveen asti lumen kesken reiässä. Kallioisella rannalla tämä tietysti onkin vaarana varsinkin plussakeleillä.

Lyhyen pari minuutin kävelyn jälkeen siis saavumme rannalle ja jonkun grillimakkarat tekevät meidät jo nälkäisiksi. Rannalle pääsee osittain kallioihin nojaten ja osittain aiempien kävelijoiden jalanjäljiin astuen. Ilman näitä jalanjäljiä olisinkin kovasti kaivannut lumikenkiäni. Rannalla näkeekin jo, että kävely näin lähellä avointa merta onkin vaarallista kun ylhäältäpäin lumipeitto näyttää ehjältä mutta alta meri onkin jo syönyt osan pois.

Kiipeämme kallioiselle mäelle rannan oikealla puolella ja katsomme ympäri. Näky on upea ja sitä jälleen näkee, miksi Suomi kutsutaan sinivalkoiseksi maaksi. Vesi ja taivas sinertävät kilpaa ja aurinko ja harsopilvet auttavat sävyjen vahvistamisessa.

Joissain paikoin kallioiden päällä oleva jää on jo täysin sulannut pois ja osittain taas jalanjäljet paljastavat kohdat, joissa lumi onkin vielä yllättävän syvä.

Mäen päältä onkin upea näky merelle päin. Maata ei näy missään ja meri onkin jo yllättävän vapaa ja jäitä näkee enää pelkästään rannalla. Aurinko onkin jo ihanan korkealla.

Tästä näköalasta tuleekin mieli palata lämpimämmällä kelillä eväitä syömään piknikpeiton päällä. Näköala on mitä kauneimpaa.

Lisää kuvia löydät taas Flickrin sivuiltani.

Mainokset

Posted on 18.3.2012, in Emäsalo, Porvoon seutu, Varlaxudden and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: