Torronsuo, väriloistoa suopuistossa

Vaikka juhannuksena suomalaiset yleensä suuntaavat mökille, niin me olemme semmoinen poikkeus, että hyvin nukutun yön jälkeen nousemme autoon ja lähdemme Forssan suuntaan, tarkemmin sanottuna Torronsuon kansallispuistoon. Kun tällainen luonnontilassa oleva suo on Suomessa hyvin harvinainen niin olihan tämä hyvä retkikohde.

Torron suo olikin upeampi kun ajateltiin, vaikka parkkipaikalla hyökkäsikin bataljoona nautapaarmoja. Voihan juhannus kun pitää herättää kaikki ötökät, kun keväällä oli metsässä niin helppo olla.

No, mutta ensimmäisen yrityksen jälkeen uskaltauduimme uudestaan ulos autosta (retkeilukengät vihdoin jaloissa) ja suorastaan hyppäsimme opastaulun luokse “suojaan”. Retkeilykengät ei siis ole suon pitkospuilla tarpeen, mutta onhan 10 kilometrin kierroksen toisessa päässä metsäosuuksia ja pitäähän kengät ajaa kunnolla sisään ennen Suomi-kiertuettamme.

Kun ajaa parkkipaikalle, niin suoraan eteenpäin olisi ollut polku lintutornille, mutta me emme nähneet sitä, Niin ihmettelimmekin pitkään etteikö kohta tornia näkisi ja näimme sen vasta  kohota metsän yli kun suolta katselimme taakse.

Emme olleet netistä löytäneet kunnon kierroksen karttaa, vain viittauksia, että tieosuuksien vuoksi kannattaa ottaa kartta mukaan, niin kuvasinpa kartan parkkipaikan.

Parkkipaikalta kartan takana johtikin ensin leveä puinen tie näköalatasanteelle. Tännehän on helppoa tulla rullatuolilla tai lastenvaunuilla (suosittelen siis niiden työntämistä eikä itsensä sinne rullaamista).

Näköalatasanteelta näkeekin nätisti suolle. Enne näköalatasannetta, kuten kuvassa näkyy, jatkuu pitkospuut vasemmalle suolle päin. Tämä tie vie Torronsuon 10 kilometrin kierrokselle tai sitten vaikka kieräen hetkeksi suon ohi takaisin lintutornille, kunhan seuraavassa risteyksessä kääntyy vasemmalle eikä oikealle Louhoksen suuntaan.

Käännyimme siis vasemmalle ja pienen metsä/-suopätkän jälkeen olimmekin jo keskellä suota. Olemme kyllä jo kokeneet aika paljon, varsinkin lumikengillä, mutta tämä oli kyllä upea kokemus: hillitty värimaailma ja hiljaisuus vetivät puoleensa; ja näköalat! Riittihän sitä katsoa taivasta ja valtavaa avaraa keidassuota. Kun ei ole metsä ottamassa huomiota, niin katse suuntautuukin vihdoin maahan ja maastoon. Yllättävän monipuolinen kasvillisuus yllätti. Toisaalta, ei sitä liialti voinut jäädä seisomaan valokuvaamassa kukkia, kun paarmat tekivät selvää, että he seurasivat meidät edelleen.

Välillä kyllä ihmettelin miten jotkut puut ovat niin palaneen näköiset ja niinpä rakkaani osasi kertoa, että vuonna 1997 täällä oli iso metsäpalo, jonnka jäljet näkyy edelleen. Muutama hehtaari palanutta maata jopa liitettiin kansallispuistoon, jotta palanutta puuainesta syövät hyönteiset voisi suojella; Suomessa kun ei ole paljon metsäpaloja.

Mutta vähän puita sitä muutenkin näki. Mutta niinpä katseltiin vähän mitä vielä löytyi. Torronsuon kuuluisat karpalot vielä pysyivät piilossa, mutta välillä lakkoja (suomuuraimia) näkyi jo. Oranssit marjaset juuri pääsivät nostaa päätään lehtityynystä niin heti oli jo ilkeä valokuvaaja siinä ja pisti linssinsä suoraan nenän eteen.

Tänään pääsimme kyllä suon yli mutta heti kun kiipesimme metsään niin oli monta kaatunutta puuta vastassa, sekä tuttu bataljoona paarmoja. Puita oli hankala väistää, niin päätimme kääntyä takaisin. Sai Torron kylää odottaa seuraavaa kertaa. Myös näköalatorni jäi tältä erää näkemättä kun nälkää oli jo kovasti kun pääsimme tuttuun risteykseen. Kurkia ei nyt kuitenkaan pääse tarkkailemaan, kun ne olivat täällä varmaan taas 20. maaliskuun tienoilla.

Lisää kuvia löydät taas Flickr-sivuiltanin, set Torronsuo ja lisää tietoa löytyy esimerkiksi Luontoon.fi–sivuilta.

Mainokset

Posted on 22.6.2012, in Forssa, Kansallispuisto, Torronsuo and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 kommenttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: