Kesäinen käynti Karkalissa

Sen jälkeen kun olimme käyneet Torholan luolan luona (tarina löytyy tästä) jatkoimme Karkalin luonnonpuistoon, Karkalintietä edelleen seuraten.

Parkeerasimme auton suurelle parkkipaikalle ja tutkimme sen reunalla olevaa kylttiä. Olemme jo pari kertaa huomanneet, että on aina hyödyllistä katsoa luontokohteiden kartat vielä parkkipaikalla ja ottaa kuvan niistä, kun internetistä myös virallisilta sivuilta löytyy joskus hieman erilaista informaatiota tai vanhentuneita karttoja. Sen lisäksi kamerassa olevan karttakuvan avulla löytää myös matkan varrella olevia erikoisia paikkoja paremmin tai voi valita oikotien.

Karkali on luonnonsuojelualue, joten täällä saa kävellä ainoastaan viitoitetuilla teillä, ja onneksi polut ovatkin hyvin varusteltu oransseilla, hyvin näkyvillä maaliraidoilla.

Polku luonnonpuistoon alkaa kyltin vasemmalta puolelta.

Alkuun polku oli aika leveä, mutta varsinkin niemen loppupäässä olevan pätkän polku on osittain erittäin kapea ja siinä pitääkin katsoa tarkkaan mihin jalkaa laittaa ettei kompastu kivien tai juurien yli. Osittain polku oli myös mutainen ja liukas. Retkeilykengät eivät olleet yhtään huono valinta. Tennareilla olisikin ehkä kaatunut tai liukastunut muutaman kerran.

Karkalissa löytyy monenlaisia reittejä ja pisin lenkki on 6 km. Tänään päätimme ottaa pisimman reitin ja tutkiskella Karlaninniemeä kunnolla. Muka suhteellisen lyhyt lenkki tuntui kyllä sittenkin aika rasittavalta kuumalla säällä ja epätasaisen maaston takia.

Kartasta näkeekin, että periaatteessa niemellä onkin kaksi polkua: Hanski-Hakin luontopolku n. 2,5 kilometrin pituudella (oranssi) tai 6 km pitka lenkki (vihreä), joka johtaa ihan niemen päähän. Ei voi mennä väärin kun valitsee risteyksissä aina vain oikeanpuolisen polun (paitsi yhdessä kohdassa kun käännytään takaisin päin, kun se pieni polun pätkä ei johda mihinkään.

Reitin varrella on kaksi kivaa eväspaikkaa. Ensimmäinen ( ks. kuva alla) on niemen keskellä kun pidempi reitti eroaa luontopolulta ja toinen on veden ääressä siinä kohdassa, jossa näkyy kartassa uimarannan symbolia. Uimaranta itse on enemmän iso kivi, josta on (luultavasti) helppoa laskeutua veteen. Muuta ei siinä näkynyt. Toisaalta Karkali on luonnonsuojelualue, joten kartassa oleva symboli kertonee enemmän, missä SAA uida kun se, että se merkitsisi ison uimarannan paikkaa. Olisikin ollut mukava pulahtaa kylmään veteen, mutta itikat kun pörisee ympärillä heti kun hetkeksi pysähtyy. Ja pääseehän sitten sentään nopeammin syömään.

Polku johtaa vain yhdellä niemen puolella veden ääreen ja se onkin ihana vaihtelu vihreän metsän jälkeen.

Sen jälkeen kyllä oli hyvä pitsa ansaittu ja se löytyi jälleen Lohjan keskustasta, ravintolasta Martinasta.

Tästä löydät Karkalin kuviani (myös talvelta).

Posted on 1.7.2012, in Karkali, Lohjan seutu and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentti.

Jätä kommentti