Torholan luola – Suomen suurin kalkkikiviluola

Koska viimeinen käyntimme Karkaliin oli niin lyhyt, kävimme tällä kertaa aurinkoisena kesäpäivänä sinne, kun ei ollut pelkoa, että tulee pimeää liian aikaisin.

Myös tällä kerralla pysähdyimme Torholan luolan parkkipaikalle. Polku luolalle näytti hyvin kutsuvalta näin ihanilla keleillä. Olimmekin muistaneet ottaa luolantutkijan aseet mukaan: ohuet nahkahansikkaat ja kahdet lamput.

Luola on näin kesäisin helposti löydettävissä ja se sijaitsee pienen matkan päässä metsässä. Kyltti luolan lähellä näyttää vielä luolan eri osuudet. Kyltistä on enää muutama askel vasemmalle. Luola ei ylhäältä katsottuna näytä yhtään siltä, että sinne voisi laskeutua.

Kiipesimme vähäsen vasempaan koloon, mutta siihen me jäätiinkin. Kivet olivat jo riittävän liukkaat, että luolan tutkimusmatka ei tuntunutkaan hyvältä idealta. Ensimmäisestä luolan reiästä olisi ollut jo hankala päästä taas ulos. Miten hankalaksi menisi vielä kun yrittäisi päästä pienestä reiästä seuraavaan isompaan luolan osuuteen, niin kutsuttuun “saliin”. Myöhemminhän odottaisi vielä laskeutuminen kapean käytävän läpi suoraan alas ja kömpiminen erään ison kiven luokse, joka tukkii luolan toista päätä. Joo, ei kiitos. Siihen sitten tarvitsisin parempia lamppuja, kunnon mieluiten pehmustetut vaatteet, kypärän (olen ehkä hieman varovainen koska tohelo ihminen), köyden ja enemmän rohkeutta. Yksi juttu sentään oli ihana luolan aukossa jo: vaikka se oli jo aika hämärä paikka, niin oli se ainakin viileä näin helteisenä päivänä.

Luolan lähellä olevan kyltin vieressä menee vielä polku (huom! jyrkkä lasku) järven rannalle ja kiertää pientä polkua pitkin takaisin parkkipaikalle johtavalle polulle.

Ja tämän jälkeen jatkoimme Karkaliin. Jatka tästä.

Mainokset

Posted on 1.7.2012, in Karkali, Lohjan seutu and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: