Viides päivä Suomiturneella, porojen luokse Sotkamosta Kuusamoon

Ei tää netti suostu toimimaan edes Kuusamossa, joten kuvia saan vain vaivalla nettiin. Poron sarvet kun eivät taida olla hyvä antenneja.

Tänään ajokelit olivat hyvin vaihtelevat mutta matka jatkuu poronhoitoalueelle. Sotkamosta pitäisi tänään päästä Kuusamoon asti. Tänään meillä ei ole luontokohteita ohjelmassa (Vuokatti on meille niin tuttu paikka, että jätämme sen väliin), mutta historia ja kulttuuri astuvat kuviin.

Raatteen Portti ja Raatteen tie

Talvisodan taisteluista löytyy Suomussalmen Raatteentien reunalla monia monumentteja. Vaikuttavin lienee Raatteen portti, jossa on suurella aukiolla valtaava määrä kivenlohkareita, jotka esittelevät jokainen talvisodassa kuolleen tai siitä kärsineen. Kivipellon keskellä on vielä erikseen korkea monumentti, jonka pienet kellot soivat tuulessa.

Monumentin katsastamisen jälkeen ajoimme vielä Raatteentien päätyyn asti ja vierailimme sen puolessa välissä olevissa juoksuhaudoissa.

Hiljainen kansa

Vitostien kuljettajia piristää noin 10 km Suomussalmen jälkeen suuri tilataideteos Hiljainen Kansa. Taiteilija ja tanssija Reijo Kela pystytti tien viereiselle pellolle tuhatpäisen turvepääjoukon, jotka ihmetyttävät säällä kuin säällä ohi ajavia autoja tai sentään niiden kuljettajia. Parkkipaikan vieressä on vielä todella ihana kahvio, josta saa nokipannukahvia ja muurinpohjalettuja. Erittäin maukas paussi ja niin paljon piristävämpi kuin huoltoasemalla. Näitä lisää, kiitos!

Ja sitten matka vain jatkuu koko ajan poroja tähystäen. Voisiko niiden kaulaan ripustaa sentään jotain heijastimia, kun kovassa sateessa niitä ei nimittäin kovin helpolla näe.

Lisää kuvia Flickrissä, Set 5.

Mainokset

Posted on 11.7.2012, in Kainuu, Suomikiertue and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: