Örön saari ja Kasnäs

Örön linnakesaari

On siitä jo muutama päivä kun teimme Wilson Charterilla päiväretken Örön linnakesaarelle, mutta en vain vielä ehtinyt kirjoittaa sitä. Retki jäi kyllä mieleen, kun se oli niin monipuolinen ja mukava. Yksin kun ei saarelle saa mennä (kuuluu puolustusvoimille), eikä sitä omaa venettä omistaisikaan. Sitä mielenkiintoisempaa tietysti olikin mennä juuri tälle saarelle.

Ensinnäkin, että en ollut vielä aiemmin Kemiönsaarella eikä muutenkaan siellä suunnalla ajellut, joten tuli vähän yllätyksenä, että saaristo sielläpäin on paljon mäkisempi kuin Helsingin edustalla oleva. Saaretkin ovat hyvin mäkiset kumpareet ja saimme tietää matkan aikana, että se johtuu siitä, että Salpausselkä yltää tänne ihan mereen asti.

Matka meni myös suuren kaarevan Lövön sillan yli. Aikamoiset näkymät siitä oli kun molemmin puolin näkyi vettä ja sitä oltiin aika korkealla kaiken yllä. Ei siinä tosin montakaan kuvaa ehdi ottaa.

Örön saari on sekä historiallisesti että luonnostaan hyvin arvokaas saari. Luonnostaan se on monien kasvien kohdalla ainut esiintymispaikka Suomessa. Luonto-opas kertoikin mukavasti monista mielenkiintoisista erikoisuuksista. Entisellä helikopterikentällä tuoksuikin hyvälle näin helteisenä päivänä, mutta olen tietysti taas unohtanut sen aiheuttaneen kasvin nimeä.

Mielenkiintoista oli myös katsella tykin vierestä Bengtskärin suuntaan ja ihmetellä miten sodassa olikin pystytty ampumaan sinne asti auttaakseen sinne hyökkäyksen takia loukkuun jääneitä suomalaisia. Tykkiä itsekin pystyi katsastaa erityisen läheltä ja asiantunteva opas selitti yksityiskohtaisesti.

Meille kävi tuuri ettei juuri silloin ollut kauheasti ötököitä metsässä ja saimme olla aika rauhassa. Kuulemma siellä yleensä lentelee kovasti hyttysiä ja paarmoja sekä metsissä asustelee paljon kyykäärmeitä.

Lisää kertomuksia Örön saaren matkoista voi lukea esimerkiksi Karttaan merkitty tie –blogista sekä Kaislatuuli-blogista.

Kuvia en voi saaresta julkaista, kun minulla ei ole (vielä) lupaa siihen.

Kasnäs/Saaristomeren kansallispuisto

Kasnäsin satamasta kun laivaretki alkoi ja sinnehän se sitten päättyikin taas, niin olimme samalla ajaneet melkein Saaristomeren kansallispuiston läpi. Kasnäsissä on kuitenkin vielä kansallispuiston tietoutta jakava Sinisimpukka, johon tutustuimme sitten vielä. Luontokeskuksessa on näyttelyssä täytettyjä eläimiä, joista näki kuinka suuri läheltä katsottuna esimerkiksi merikotka on. Ja sellaisen olimme nähneet laivaretken aikana meren yllä lentelevän.

Saaristomeren kansallispuisto tarjoaa paljon nähtävää varsinkin venettä omistavalle, mutta kyllä alueella risteilee myös monta yhteysalusta ja taksivenettä. kansallispuisto on myös saanut kansainvälisen laatusertifikaatin PAN Parks. Maakravuille on kuitenkin suositeltava tutustua Sinisimpukan takana olevaan geologiseen luontopolkuun, joka ei ole edes kilometrin pitkä, joten siihen ei todellakaan mene liikaa aikaa ja oppia voi aika paljon mielenkiintoista.

Lisää päivän kuvia löytyy Flickristä: Set Saaristomeri/Örö.

Mainokset

Posted on 4.8.2012, in Kansallismaisema, Kansallispuisto, Saaristomeri and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: