Helvetinjärvi

Koska emme viime kesänä menneetkään Helvetinjärvelle oli sitä nyt mentävä.

Toisaalta, itse kansallispuisto ei sitten ollutkaan päivän kohokohta vaan matka itse. Ajeltiin nimittäin taas pienempiä teitä pitkin ja siellähän löytyi jatkuvasti jotain mielenkiintoista: 12-tien vieressä kyltti olisi johdannut meidät strutseja katsomaan (Strutsitila Syrjynen) ja vähän ajan päästä pysähdyttiinkin katsastamaan ihastuttavaa Rönnvikin viinitilan marjaviinitarjontaa (Rönnvikin viinitila). Parolassa olisi ollut panssarimuseo (Panssarimuseo Parola) sekä Hattulan Pyhän Ristin Kirkko. Tiellä numero 58 taas kutsui meidät autojen maailmaan (Rally Hall of Fame) ja Suomen route 66:lla mainostettiin käsityöpuotia ja Ryövärin luontosuojelualuetta. Hyvä siis, että päästiin ylipäätään eteenpäin.

Mutta, palataan päivän teemaan. Tietysti halusimme tällä retkellä nähdä erityisesti kansallispuiston päänähtävyyttä, Helvetinkolun. Kansallispuistontien Kankimäen parkkipaikalta voi valita suhteellisen helposti käveltävän 3-4km lenkin nimeltään Helvetistä itään –kierros.

Kansallispuistossa on tietysti vielä monta muuta reittiä mutta yllä olevasta kartanpätkästä näkee vain tämän kierroksen.

Parkkipaikalla tulee selväski, että evästystä saa helposti ennen kierrosta tai urakan jälkeen, kun kioski tarjoaa ruokiaan heti portin ja caravan-parkkipaikan välissä.

Kierros alkaa mäen alapuolella ja  polku on aika leveä, vaikkei kyllä esteetön eikä lastenvaunuille soveltuvakaan. Pari kertaa kierroksen aikana emme olleet ihan varmoja, mihin on tarkoitus mennä (ensin). Polut risteytyivät ja näin mentiin ensin näköalatasanteelle, josta näkee metsäiselle pitkälle järvelle. Pari sataa metriä takaisin ja eteenpäin löydettiin Helvetinkolun, vaikka melkein käveltiinkin sen ohi. Ylhäältä katsottuna se tuntui ensin liian pieneltä.

Vielähän me kuvittelimme, että pääsisimme kävelemään suoraan Helvetinkolun läpi.

Pari rappusta alas ja olimme järven kanssa samalla tasolla. Näköaloja riitti ja monet lapsiperheet olivat vissiin valinneet tämän paikan eväspaikaksi. Katsottiin karttaan ja huomattiin, että siellä ylhäällähän se kolu olikin ollut.

No, nyt kun kerran oltiin järven rannalla, ajateltiin, että kävelläänpä tonne vasemmalle nättiä pikkupolkua pitkin ihailemaan Helvetinkolua alhaaltapäin.

Ylöspäin katsottuna Helvetinkolu näyttikin paljon jyrkemmältä ja seinämät vaikuttavilta. Näimme, että jotkut olivat aidoista huolimatta kiipeilemässä kolussa, joten ajateltiin, että nyt mekin. Paikka on vain aika kapea, joten oli parempaa istahtaa hetkeksi alas, syödä eväät ja odottaa hetken.

Ihmisiä, myös lapsiperheitä, tuli jatkuvasti alas ja monet myös kiipeilivät vastasuuntaan, joten taukomme ei oikein auttanut. Eikun sekaan vaan. Mäki on tosiaan aika jyrkkä ja lyhyet jalkani eivät aina meinanneet riittää kiivetä seuraavan kivenlohkareen päälle. Onneksi oli hyvät kengät, joissa oli erinomainen pito. Olipa sentään erikoinen reitti.

Lopuksi polkumme johti meidät ei niin mielenkiintoisen metsäpätkän ja suhteellisen ison suon yli.

Hyvän kartan löydät ainakin täältä: Retkikartta.fi.

Ja kaikki minun kuvat ovat Flickrissä, Set: Helvetinjärvi.

Mainokset

Posted on 23.7.2013, in Virrat/Ruovesi and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: