Bengtskär

Kuten viime vuonna jo lähdemme nytkin lomiemme loppupäässä Kasnäsiin (artikkeli: tässä).

Vaikka majakkasaarelle pääsisi myös Turusta, niin silti otamme paattikyydin Wilson Charterilla Kasnäsistä, sillä tie tänne on maisemaltaan kaunis ja ihanan mutkikas. Navigaattori on ihan käytännöllinen kyllä, kun tietää jo milloin yhtäkkiä pitää kääntyä keskell’ä mutkaa.

Retki on yhdistetty Rosalan saaren viikinkikeskuksen käyntiin, mikä onkin ihan mukava lisä. Aikuisilta tämä kustantaa tänä vuonna 57 € (sisältäen lounaan), lasten matkahinnaksi tulee 28,50 €. Rosalassa ja Bengtskärissä hintaan sisältyy suomen- tai ruotsinkielinen opastus.

Matka alkaa siis Kasnäsissä. Pienillä veneillä lähdemme Rosalaa kohti, Saaristomeren kansallispuiston läpi. Rosalan viikinkikeskuksessa syödään ensin lounasta suuressa päähallissa. Kalakeitto ei meitä houkuta joten ostamme info-pisteeltä herkullista hernekeittoa, joka osoittautuu ilmaiseksi, kun mainitsemme olevan osa Bengtskärin “retkikuntaa”.

Ruoan jälkeen katselemme lyhyttä elokuvaa viikingeistä, jossa kerrotaan alueen historiasta ja viikinkien henkimaailmasta. Sen jälkeen ehdimme vielä lyhyesti kiertämään aluetta viikinkikeskuksen takana. Aikaa ei kyllä kovasti ole, joten hyvä vain ettei syöty muiden kanssa, kun sen jonottamisen jälkeen aika olisi ollut tosi lyhyt.

Kohta olemmekin taas laivan kyydissä ja matkalla Bengtskäriin, joka sijaitsee kaukana merellä. Ihailemme matkalla saaristomeren ihania saaria ja huomaamme, miten kasvusto vähenee saaresta toiselle ja muutenkin saaria on aina vähemmän.

Ja sitten alkaa näkymään majakka itsekin. Ei ole hankala kuvitella kuinka tärkeä paikka tämä olikaan sodassa. Majakka lähettää valonsa kauaksi ja täältä pääsee laivalla aika moneen suuntaan mantereelle päin. Sodassa saari onkin ollut ja osat majakasta on pitännyt rempata kovastikin. Tästä suuri kiitos Wilsoneille, jotka näkivät kovasti vaivaa, että pystymme nauttimaan Bengtskäristä.

Sodan jäljet näkyvät täällä edelleen. Bunkkeria ei menty katsastamaan mutta kallioiden lomassa näkyy juoksuhautoja ja tähystyspisteitä.

Örön saari, jossa oltiin viime vuonna, ei näy täältä tai emme sitä ainakaan osattu tunnistaa. Sieltähän aikoinaan ammuttiin Bengtskärille kun sinne hyökättiin, ja suomalaiset voittivat.

Hauska ajatella, että täällä on asunut myös monta perhettä aikoinaan.

Tähän Pohjoismaiden korkeimpaan majakkaan pääsee myös kiipeämään. Monen kerroksen raput kiertävät ylös asti ja sitten on vielä kahdet kapeat tikkapuut ylitettävänä. Ja sieltä sitten ei ole edes kovasti tilaa liikkua, mutta täältä on komeat näkymät kauaksi merelle ja majakan valosysteemit pääsee ihailemaan. Mene ihmeessä kiipeämään ylös asti, kun vierailet täällä!

Tästä löydät nyt taas minun valokuviani: Flickr, Set: Rosala vining centre and Bengtskär.

Ja tästä pääset Bengtskärin historiaan. Sivulta löytää paljon muutakin tietoa, esim. majakassa toimivasta hotellista.

Mainokset

Posted on 25.7.2013, in Saaristomeri and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: