Seitseminen

Pääsiäisenä oli täydellinen retkisää: ei liian kylmää enää ja aurinko pilkahti pilvien lomassa ja varsinkaan surisevia itikoita ei kuullut vielä missään.

Seitsemisen suuresta retkivalikoimasta valittiin alkupäivän taipaleeksi 6 km rengaslenkin, joka ei sellaisenaan ole merkitty, mutta luontokeskuksen ilmaisen kartan avulla pärjäsi mainiosti. Iltapäiväksi oli sitten Multiharjun kehuttu ja suosittu pari kilsan rengasreitti ohjelmassa.

6 km rengaslenkki suo- ja metsäalueiden halki:

Aloituspisteenä toimi siis luontokeskus, joka on tosi helppo löydettävissä, kun seuraa vain opastukset. Parkkipaikka on suhteellisen iso ja täältä lähtee kätevästi monelle eri reitille. Sen lisäksi raskaana oleva (ja lapsiperheet) ilahduttaa luontokeskuksen WC.

Polkumme alkoi parkkipaikan ja tien toisella puolella ja johti meidät miltei heti jyrkkää rinnettä alas Ahvenlammen ääreen.

Tiemme oli osa Runopoilkua, joten polun varrella oli silloin tällöin kyltti, jossa oli runo.

Polkumme johti jonkun ajan lammen reunaa pitkin ja näimme kauempana kurjen etsivän ruokaa sekä kaksi joutsenta pesäpuuhissa. Lintujen pesintä onkin syy siihen, ettei Seitsemisessä kaikkialla saa yhtä vapaasti liikkua polkujen ulkopuolella kuin on yleensä mahdollista kansallispuistoissa. Huomioithan siis karttoihin merkityt liikkumisrajoitusalueet!

Monissa kohdissa saimme taas taapertaa pitkospuilla, jotka osittain olivat vielä vähän liukkaat öisen kosteuden jäljiltä.

Muutaman kerran piti polkujen risteyksissä miettiä hetken, mihin suuntaan piti kääntyä. Toisaalta olihan se kartan avulla suhteellisen helppoa: Ensin Pakkulakankaan/ Tervahautakankaan suuntaan, sitten Puolukkamäelle (joka ainoana paikkana ei ole merkitty luontokeskuksen karttaan), sitten Miilukankaalle, Susikankaalle ja takaisin Kulomäelle, jossa luontokeskus sijaitsee.

Vaikka, kuten sanoin, oli hyvät ulkoilukelit, emme nähneet kuin pari ihmistä tämän 6 km lenkin aikana. Ehkä tämä polku ei ole kovin suosittu, vaikka me kyllä siitä tykättiin. Olihan se vaihteleva suoalueineen ja mäkine metsäalueineen.

 Puolukkamäki

Yhdessä kohdassa piti kävellä hiljaisen tien yli. Sinänsä ei kovin vaikeaa, mutta juuri kun tie on hyvin vähän käytetty, niin autoilla oli aikamoinen vauhti päällä.

Retken jälkeen luontokeskuksen kotiruokabuffetti maistui kyllä erityisen hyvältä.

Vähän ajan päästä energiataso oli sen verran noussut, että jaksoimme ajaa autolla luontokeskuksen vieressä olevaa tietä pitkin etelään. Pysähdyimme hetkeksi Koveron parkkipaikalle ja tutustuttiin perinnetilan piha-alueeseen. Kesäisin pääsee myös vilkkuilemaan taloihin sisään mutta pihapiiriin saa tutustua myös museotalojen ollessa suljettuna.

Sen jälkeen jatkoimme matkaa tietä pitkin ja heti seuraavassa risteyksessä kääntyen vasemmalle. Multiharjun kyltti oli kaatunut eikä heti näkynyt, mutta onneksi katsoimme kartasta muutenkin minne pitää ajaa. Tie muuttui nyt hyvin mutaiseksi ja matalalla autolla olisi voinut olla jo vaikeaa.

Multiharju:

Multiharju on miltei laaja-alueisen Seitsemisen suosituin retkipaikka. Tunnettu paikka on vanhasta metsästään, jossa on jopa 400 vuoden vanhoja puita.

Parkkipaikalla näin pariskunnan, joka valmisteli lastenrattaita matkaa varten. Polku onkin täällä paljon leveämpi ja tasaisemmin laitettu kuin luontokeskuksen lähellä oleva polku, mutta esteetön reitti ei tosiaan ole: yhdet raput ja muutama pitkospuu pitää ylittää ja osittain pitää saada vaunut jyrkkiä mäkiä ylös ja alas. Ehkä kahdestaan tämä on kuitenkin hyvin mahdollista.

Pari kilometriä pitkä lenkki on samalla myös luontopolku. Aina välillä näkee puisia kylttejä, jotka kertovat metsästä ja sen asukkaista.

Toki täältä voi lähteä patikoimaan myös pidempiä retkiä esimerkiksi Koverolle, mutta meidän päivän saldo oli siinä. Palasimme onnellisena ja hieman väsyneenä takaisin Näsinjärven rannalta vuokrattuun mökkiimme.

Lisää valokuvia Flickrissä, Album Seitseminen, national park Finland.

Lisää tietoutta Seitsemisen kansallispuistosta löytyy varsinkin täältä: Luontoon.fi/Seitseminen. Huomioithan vasemmalla olevaa valikkoa, josta löytyy mm. linkit karttoihin (Kartat ja kulkuyhteydet) sekä nähtävyyksiin, reitteihin ja palveluihin.

Mainokset

Posted on 19.4.2014, in Virrat/Ruovesi and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: